Groei waarnemen.

Als je kinderen hebt dan ken je het wel, zo’n moment waarop je ‘ineens’ ziet of merkt dat je kind zo gegroeid is. Dat je jezelf ineens hoort denken of zeggen “Jeetje wat word ze toch groot!” Je duikt de kledingkast en deze bevestigd wat je zag, ja hoor ze is zeker toe aan een volgende kledingmaat. (en misschien wel twee)

Mijn dochter wordt morgen tien… 10 jaar… tjee.  Ikzelf werd drie weken geleden 40 en daar had ik geen enkele moeite mee, maar dat mijn oudste dochter alweer 10 wordt, daar moet ik echt even van zuchten. Niet omdat ik het niet leuk of fijn vind, echt wel maar omdat ik het me nog als de dag van gisteren kan herinneren dat ik met de zwangerschapstest die positief was, in mijn handen sta. Het voelt ergens alsof tien jaar ook 10 weken hadden kunnen zijn. Maar ik dwaal af, waar ik het over wil hebben….

Groei waarnemen bij jezelf of gezinsleden is haast niet mogelijk. Of je het nu hebt over groeien in de lengte, de breedte, mentaal of fysiek, je ziet niet elke microbeweging die je of iemand dicht bij je maakt. Je merkt het alleen soms, zo ineens, als het een heel stuk is.

Toen ik een paar jaar geleden besloot, dat ik anders wilde… nog niet echt wetende wat dit anders precies zou worden, was ik vrij ongeduldig hierin. Op het moment dat ik uitgleed in een oude gewoonte, of in gedrag wat ik niet meer wilde, ik gelijk dacht, zie je nu wel, ik kan het gewoon niet, dit gaat me gewoon niet lukken, ik ben wie ik ben. ( een compleet niet helpende gedachte)

Mijn coach zei tegen me neem de tijd, al verander je elke dag maar 0.0001% moet je eens kijken wat dit voor je doet in een jaar. Ik kon daar op dat moment niet zo veel mee… Ik was mijn best aan het doen om dingen anders te doen, en als dat een keer niet lukt baalde ik daarvan. Totdat ik het besef kreeg dat falen bij het proces hoort. Dat het (hoe cliché ook) niet gaat over hoe vaak het mis gaat maar over hoe vaak je daarna weer door gaat!

Ik las ergens ooit de quote “Fouten maken is het bewijs dat je het in ieder geval aan het doen bent!” dat raakte me… want ik vond fouten maken altijd heel lastig. Ik wilde dingen goed doen, en ik heb me nooit beseft dat door juist fouten te maken, je het goed kan gaan doen… Mijn perfectionisme maakte dat ik dingen zei als, “nee, dat kan ik niet” en “ik wil het niet leren, ik wil het kunnen!”  en juist door deze overtuigingen stond ik stil, en deed ik niets (nou ja niets.. je get my point). Ik ben begonnen om te affirmeren, dat ik fouten mocht maken, en dat mijn best doen genoeg was.

Het gaf me letterlijk vleugels omdat ik dingen ging doen! Ik maakte fouten, leerden daarvan, en zo werd ik steeds een beetje beter. Maar zag ik dat?… echt niet! Ik zag enkel als ik de mist in ging, niet wanneer of hoelang het al goed ging. We zijn nu enkele jaren verder, en nu zie ik, en mijn omgeving de veranderingen heel goed. Nu is de groei groot, en daardoor zichtbaar.

Als je het mij vraagt is het dus ook belangrijk dat je je een paar dingen realiseert als je een nieuwe gewoonte aan wilt leren.

  • Uit onderzoek bleek dat de duur van  het aanleren van een nieuwe gewoonte kan variëren van 21 tot 250 dagen, gemiddeld genomen is dit 66 dagen maar dat is een gemiddelde…
  • Perfectionisme is niet het zelfde als streven naar kwaliteit, perfectionisme is geen vorm van zelfverbetering. Perfectionisme draait in wezen om het verkrijgen van goedkeuring.
  • Jezelf een nieuwe gewoonte aanleren gaat echt beter als je geduldig, begripvol en aardig naar jezelf bent.
  • En last but not least, groei van jezelf zie je echt pas als je meters gemaakt hebt.

Geef jezelf de tijd en ruimte om te groeien, vertrouw erop dat of je het nu zelf al ziet of merkt, dat je doordat je er mee bezig bent, het je er van bewust bent, al een verandering op zich is.

De rust en helende krachten van Reiki en Acces bars hebben mij ontzettend geholpen om dichter bij mij te komen, en liefdevol en geduldig met mezelf te zijn. Als jij iets wil veranderen, en als je merkt dat je hierin streng of ongeduldig naar jezelf wordt, kan een Reiki of Bars behandeling je weer ruimte geven om door te groeien.

Geef jij jezelf de krediet die je verdient m.b.t. ontwikkeling?

Sta jij jezelf toe om fouten te maken?

Zou jij wat milder of liever voor jezelf mogen zijn?

Mocht je eens willen komen ervaren wat een behandeling van mij voor je kan doen, of heb je hier nog vragen over, je mag me altijd een berichtje sturen!

Als deze blog je aan het denken heeft gezet, of je een nieuw inzicht heeft gegeven  zou je dat dan  met me willen delen?

Wil je geen blog missen stuur me dan in Pb je email adres, dan stuur ik m’n wekelijkse blog naar je toe

Volg mij op Facebook
Facebook Pagelike Widget